PINOCHIO

Povestea începe cu un ciopleșteț bătrân numit Geppetto, care construiește un marionetă de lemn numită Pinocchio. Într-o seară, în timp ce Geppetto doarme, o bună zână dă viață lui Pinocchio și îl anunță că poate deveni un băiat adevărat dacă se va comporta bine.

Cu toate acestea, Pinocchio se dovedește a fi un băiat neascultător și iresponsabil. El este înșelat și înșelător de către diferite personaje negative, precum Vulpea și Pisica sau Stromboli, un director de circ. Pinocchio își dă seama că acțiunile sale au consecințe și încearcă să se schimbe, dar cade în capcane și greșeli.

Un personaj cheie în poveste este Grilochio (Grilo), un greier vorbitor și înțelept care servește ca conștiință a lui Pinocchio. Grilochio îl îndeamnă mereu pe Pinocchio să facă alegeri corecte și să se comporte bine.

Punctul culminant al poveștii are loc când Pinocchio își sacrifică propria viață pentru a salva pe Geppetto, iar astfel devine un băiat adevărat. Aceasta ilustrează tema principală a poveștii, și anume transformarea prin învățare și responsabilitate.

Pinochio este o poveste bogată în simboluri și învățăminte morale, cu accent pe consecințele acțiunilor și importanța dezvoltării personale prin experiență.

VEZI SI

NOU PE MAGDAN